A város kulturális intézményei

Gaudeamus Ház

Koncert, könyvbemutató, tudományos előadás, színház, farsangi mulatság, vetélkedő helyszíne Segesváron a Gaudeamus Ház – Oktatási és Szórványközpont, amely a város magyar közösségét összefogja, illetve a szórványból érkező magyar diákok kollégiuma.

Cím: E. Teodoroiu 2 

Honlap: http://www.gaud.ro/

Kapcsolattartó neve: Tóth Ildikó

Mobil: 0745-771420

E-mail cím: btildiko@yahoo.com

Szarvasos Ház

1997 és 2001 között a müncheni Messerchmidt Alapítvány restauráltatta az épületet, hogy otthont adjon ez román-német kulturális központnak. Ugyanitt panzió, étterem és kávézó is működik.

+40 265 774625

info@casacucerb.ro

Mihai Eminescu Művelődési Ház

+40 752 025 466

Piața Hermann Oberth 10.

Segesvári Történelmi Múzeum - Óratorony

Piaţa Muzeului nr.1
Telefon/Fax: 004 0265 77 11 08
E-mail: info@muzeusighisoara.com

Zaharia Boiu Városi Könyvtár

Sighişoara, str. Hermann Oberth nr. 22 şi Piaţa Cetăţii nr. 4.

Telefon: 004 0265 77 10 32

E-mail: bibliotecasighisoara@yahoo.com

A város nagyrendezvényei

Segesvári Magyar Napok

2017-ben szervezték meg először a Segesvári Magyar Napok elnevezésű kulturális rendezvénysorozatot a Homo Novus Egyesület kezdeményezésére.

 A háromnapos rendezvény mottója: „Magyar hangulat! Magyar kultúra! Magyar ízek! Jelen vagyunk!”

 A helytörténeti előadásokat, népzenei és operett esteket, bábelőadást, kiállításokat, harcászati bemutatókat, koncerteket magába foglaló rendezvénysorozat célja, hogy összefogja a helyi magyarságot.

ProEtnica Fesztivál

 A különböző etnikai kisebbségek népviseletét, szokásait, ételeit és néptáncait bemutató rendezvényt augusztus 29. és szeptember 1. között rendezik. A Romániában élő magyar, macedón, zsidó, rutén, török, örmény, bolgár, lengyel, görög, szlovák, szerb, roma, német és olasz kisebbségek életébe nyerhetnek betekintést az érdeklődők. Az országban egyedülállónak számító fesztivált elsősorban azért hozták létre, hogy a nemzeti kisebbségeknek lehetőséget adjanak, hogy bemutathassák hagyományaikat, s jobban megismerjék egymás népszokásait, kiadványait, kézműves termékeit. A szervezők nem titkolt célja, hogy a rendezvény segítségével csökkentsék a kisebbségek hátrányos megkülönböztetését és az idegengyűlöletet.

Segesvári középkori fesztivál

A Segesvári Középkori Fesztivált július utolsó hétvégéjén tartják.

A rendezvényen előadások sokasága várja a hazai és külföldi látogatókat: színház, zene, bábelőadás, szimfonikus hangverseny és dzsessz, középkori zene, mutatványosok, lovagok, bohócok és bűvészek, képzőművészek, utcazenészek, táncosok és előadóművészek, négy napig nemzetközi kulturális központtá változtatva Segesvárt.

Énekesek, előadók, lovagok nem csupán Románia különböző városaiból érkeznek, de bulgáriai, magyarországi, lengyelországi és portugáliai fellépők is eljönnek.

A városháza, a szervezők nagy hangsúlyt fordítanak arra, hogy a várban, ahol a fesztivál zajlik, csak az igazi értékek kapjanak helyet a műalkotások és előadóművészetek terén és a kirakodóvásáron egyaránt.

A kézművesek, hagyományos népi mesterségek művelői a várfalakon belül mutatkozhatnak be, ám a sörsátrak, a grillsütők, lacikonyhák és bóvliárusok csak a vár alatt kapnak helyet.